ETEM Logo
ETEM Logo
Zatvori
19.11.2018

ЕТЕМ ЈЕ ЗАПОЧЕО ИЗГРАДЊУ СВОЈЕ BIM БИБЛИОТЕКЕ

PROČITAJTE VIŠE

Приступ BIM библиотеци компаније ETEM Е85 можете остварити након што се региструјете на нашој  страници у верзији за Autodesk Revit от 2019 г. до 2016 г.

Свет у којем живимо развија се из две врсте иновација. У прву врста се убрајају  открића, која се рађају на изласку сунца и до заласка сунца већ су достигла глобалне димензије, трансформишући читаве секторе. Без обзира дали се ради о концептуалној идеји, мелодији или изненадној промени у смеру развоја одређене компаније, оваква врста иновација има моћ да промени свет за један дан. Без обзира да ли на боље или на горе, такви догађаји су доста ретки, тако да савремени човек још увек успева да опстане у динамичком развоју .

Друга врста иновација, које мењају нашу стварност, је нешто другачија. Ту се убрајају идеје које се перманентно побољшавају, амалгам једнаких количина уложеног рада, времена и настанка тренутне потребе. Ово је промена која је генерисана из ткз. иновативног  корака – одлуке, да предузмеш онај корак напред, у правом тренутку, проналазећи нове екстреме функције у кривуљи развоја идеје. То су иновације, које чврсто мењају и усавршавају бизнис. А бизнис не сме да престане да се мења.

Тачно, у духу друге врсте иновација је и увођење Building Information Modeling - BIM (изградња информативног моделирања), идеологије у области грађевинарства. Упркос томе, што је приликом увођења те идеје бизнис остао скептичан, у овом тренутку овај модел рада доживео је своју последњу трансформацију и постао је обавезни предуслов модерног дизајна.

Након детаљног истраживања тржишта и идентификације специфичних потреба у овој индустријској грани, стручни тим компаније ЕТЕМ започео је изградњу своје BIN библиотеке са фасадним системом - Е85 у окружењу Revit. Окружење Revit је изабранo због својих карактеристика тренутно најпоузданијe, широко распрострањенe и развијајуће платформе. У сарадњи са All 1. Studio, једним од главних погонских тимова BIM културе у Бугарској, стручни тим компаније ЕТЕМ разрадио је серију оптималних решења фасадних система, заједно са широким спектром отварајућих елемената намењених за уградњу, тако да буде обухваћен најшири спектар могућности на најоптималнији могући начин.

Упоредо са популаризацијом библиотека за Е85, стручни тим компаније ЕТЕМ почиње рад на допуњавању портфолија производа са системима за врата и прозора, клизним системима и вентилираним  фасадним системима.

Шта у ствари представља Building Information Modeling

Building Information Modeling концепт је иновативни приступ у пројектовању, који у пуној сарадњи укључује све учеснике у процесу изградње, укључујући и оне који раде на фасадним облогама. Основна идеја BIM-a је да се у току обављања радова користи детаљни  модел пројекта, који је динамичан и се обнавља у реалном времену, тако да на тај начин пружа све потребне информације. Информациони модели BIM-a су датотеке, које се могу преузети, разменити или интегрисати у мрежи, како би се тиме помогло  у доношењу одлука које су важне приликом изградње једне зграде или неког другог простора.

Сваки стручњак ће моћи да прати, мења или једноставно да реагује на сваку промену у пројекту, биће информисан о насталим несугласицама и мочиће у било ком тренутку да буде упознат о нивоу реализације зграде. Објекти који се граде у окружењу BIM-a су неколико великих корака испред конвенционалне 2D графичке обраде, ширећи свој опсега на нешто више од тродимензионалне визуелизације. Снага BIM-a далеко превазилази визију као јединoг  извора информације - управо супротно. Огромни део сваког објекта је скуп динамичких информација из најширег спектра – геометријских , структуралних, термофизичких, производних, комерцијалних и многих других, у зависности од специфичности пројекта.

У глобалном смислу, BIM софтвер користе појединци, компаније и државне агенције, које планирају, пројектују, граде, управљају и одржавају разноврсне физичке инфраструктуре као што су вода, отпад, електрична енергија, гас, комуналне услуге, путеви, железнице, мостови, луке и тунели.

POGLEDAJTE SVE VESTI

Other News

1.6.2020

5 ПИТАЊА ЕТЕМ-а - АНГЕЛ ЗАХАРИЕВ, A&A ARCHITECTS

Лично се надам, не желим да пророкујем, него да изразим наду, да ће за 50 година архитектура бити веома разнолика и да ћемо потпуно превазићи модернизам
Read more
7.4.2020

5 ПИТАЊА ЕТЕМ-а - МИРОН МУТИЈАБА, ZAHA HADID ARCHITECTS

Моја инспирација је одговор на изазове око пројекта.
Read more
2.4.2020

НЕПОНОВЉИВА ИЗЛОЖБА „АТИНСКЕ ШКОЛЕ“ ОКУПЉА НА ЈЕДНОМ МЕСТУ АКАДЕМСКЕ ПРОСТОРЕ ИЗ РАЗЛИЧИТИХ ЕПОХА

Изложба је подржана од стране ЕТЕМ-а и остаје отоврена до 17. маја 2020. године у музеју „Бенаки“ у Атини
Read more
28.11.2019

ПЕТА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ФАСАДА ЕТЕМ-А ОКУПЉА СВЕТСКА ИМЕНА ИЗ АРХИТЕКТУРЕ

Архитекта Мирон Мутиjаба представио је прву зграду егзоскелета у слободном облику на свету
Read more