ETEM Logo
ETEM Logo
Zatvori
28.11.2019

ПЕТА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ФАСАДА ЕТЕМ-А ОКУПЉА СВЕТСКА ИМЕНА ИЗ АРХИТЕКТУРЕ

PROČITAJTE VIŠE

16 новембра ове године, ЕТЕМ је окупио светски позната имена у архитектури на Међународноj конференцији за фасадни инжењеринг. Присуствовало jе више од 700 учесника - професионалаца из глобалних архитектонских бироа, инжењерских компанија и представника грађевинске индустрије.

"Поносни смо што је ЕТЕМ фасадна конференција постала професионална платформа која представља најновије иновације и трендове у фасадном инжењерингу и најновије идеје и концепте у области архитектуре и одрживог развоја", рекао је Ламброс Јанухос, Генерални директор ЕТЕМ Групе.

Христо Ничев, архитектонски саветник у великом пројектном тиму ЕТЕМ Бугарска, отворио је први панел конференције форума. Претставио је неке трендове у дизајну фасада у смислу технолошког и дигиталног напретка. Христо Ничев показао је публици и први показни павиљон с фасадом двоструких стакала са прозорима са протоком воде откривеним у Бугарској. Павиљон је реализован у оквиру пројекта InDeWaG, у којем је ЕТЕМ партнер, а тим компаније је креирао и развио иновативни систем фасада.

Један од најимпозантнијих пројеката на конференцији - прву високу зграду на свету са егзоскелетом у слободној форми, представио је архитект Мирон Мутиjаба, главни дизајнер у Zaha Hadid Architects. Представио је цео процес дизајнирања и извођења хотела Morpheus са 5 звездица. Пројекат је планиран да представља завршни део „Града маште“, потпуно интегрисаног високог летовалишта у Макау. Хотел се простире на површини од 150 хиљада квадратних метара и потребно га је „уклопити“ у постојеће окружење. "Радећи у тим условима и ограничењима околине, почели смо да истражујемо могућности изградње и дошли смо до стварања слободног облика – у облици осам или два круга", објаснио је архитекта Мутиjаба. Хотел Morpheus следи слободан облик градње и цео пројекат је вођен концептом "континуитета у простору". Носећа конструкција зграде су две куле, повезане на 4 нивоа, са заједничким предворјем у приземљу. Оно што је заиста импресивно је атријум, са висином плафона од 140м, што представља озбиљан структурални изазов. Пројекат хотела Morpheus је архитектонско достигнуће које успоставља оптималну равнотежу између параметријског дизајна и одрживих карактеристика фасаде.

Павлос Ватавалис, шеф технолошке службе компаније ЕТЕМ, представио је нове развоје компаније ЕТЕМ и најавио стратешко партнерство компаније са португалским брендом за минималистичке алуминијумске системе компаније HYLINE. ЕТЕМ званично укључује све производе ове марке у свој портфељ и биће ексклузивни представник за југоисточну Европу. Сарадња два бренда омогућила је спровођење чак и најхрабријих архитектонских пројеката.

Филип Фуше, директор водећег бироа, са седиштем у Јужној Африци, представио је низ луксузних пројеката из портфеља фирме SAOTA Architecture & Design. Рад на стамбеним зградама у Кејптауну има снажну повезаност са околном околином - пејзажом, топографијом и изазовима рељефа. Стога су сви пројекти SAOTA Architecture & Design специфични за локацију. "Радимо у различитим климама, тропским и суптропским, од веома врућих до врло хладних, а наша архитектура покушава да прими инспирацију из околине", рекао је Филип Фуше. Такође је представио јединствену савијену фасаду пројекта Neul Quarree који је реализован у индустријском простору у Хамбургу. Прорез у овојници зграде има унутрашњу намену - он преноси светлост са југа у унутрашњост. Истовремено, фасада ствара својеврсну шупљину, приземље је изграђено на "светлој платформи" како би се пружила видљивост околном погледу.

Арх. Мануела Белова, представница Савета за високоградњу и урбано окружење за Бугарску (СТВUН), упознала је присутне са сврхом и активностима Светске професионалне организације. Савет дефинише критеријуме за висину зграда и додељује међународну титулу "највише зграде". Од 2019. године СТВUН -ова мрежа обухвата преко 2 милиона чланова који раде у преко 10.000 канцеларија широм света. Организација се активно развија и истражује, са фокусом на високу роботику, топле везе на великим висинама код небодера и посебан развој за „отпорне на циклоне фасаде“ ускоро.

BIM технологију и различите технолошке алате које користи тим ELVAL COLOUR представио је Ангелос Зографос, технички консултант у компанији. Прелиминарно планирање композитног омота је дизајнирано у потпуности дигитално, што гарантује ефикасну и квалитетну интеграцију панела. Композитни материјали се могу уградити вертикално

Пабло Заморано из Heatherwick Studio поделио је студијски приступ дизајну и рачунарском инжењерском процесу. Оно што разликује све дизајне архитектонског бироа је да су они опипљиви, са материјалима који се осећају који простору дају топлину. Пабло Заморано рекао је да његов тим посебан значај придаје материјалима, компонентама фасада и њиховом моделирању у дизајну локације. Heatherwick Studio нужно користи симулационе алате и виртуелну стварност да би створио "дигиталне прототипове" фасаде пројекта и како ће он бити позициониран у материјалном окружењу. Пабло Заморано представио је поступак израде детаља на фасади Арти центра, дела Bund Finance Centre у Шангају, Кина. Фасада је инспирисана традиционалним кинеским позориштима и одећом младенке са висећим нитима с ивица ритуалних шешира. Због тога је троспратна зграда дизајнирана с фасадом која наликује веловима од 670 висећих бронзаних цеви. Занимљиво је да се све цеви ротирају око зграде етерично, са својим кретањем затворене и отворене унутар зграде.

За Георги Петров, сарадника директора у њујоршкој канцеларији Skidmore, Owings & Merrill (SOM), позив архитеката и инжењера данас је да пронађу начин за стварање новог света у све већем броју становника и миграцији људи у велике градове. Током наредних 100 година, готово целокупно човечанство биће насељено у густо насељеним градовима. Георги Петров је поделио да је приступ SOM -а да дизајнер, архитекта и инжењер заједно развију идеје. На почетку, радни тим прво тражи праву геометрију, са идејом за оптимизацију и примену праве конструкцијске мреже. Георги Петров је дао пример изградње пројекта CCLP (Center for character & leadership development’) (Центар за развој лика и лидерства), дела Војне академије Сједињених Држава у Колораду, а конструкција небодера састоји се од дијагоналних челичних плоча састављених у троугласту мрежу. У дубину грађевне конструкције уграђено је више материјала како би торањ био стабилан и поднио геометријске дисторзије.

Даниел Босиа, директор дизајна у лондонској канцеларији Thornton Tomasetti, рекао је да тим бироа истражује читав низ материјала и иновативних технологија облагања фасада. Показали су различите структурне дизајне који су у почетку тестирани као 3Д модули, а затим имплементирани на различитим лествицама. Даниел Босиа је поделио да Thornton Tomasetti развија бројне дигиталне алате који тренутно омогућују рад радног стола на флексибилан и реагован начин, моделирајући различите површине у реалном времену. То омогућава анализу објеката, оптимизацију структура и симулирање околине око зграде. Са најновијим иновативним технологијама, Thornton Tomasetti дизајнери праве дигиталне тунеле испод веб локације, што штеди трошкове стварног стварања истих. Према Даниелу Босиа, најважнија је управо повезаност дигиталног и физичког управљања пројектом.

Даниел Босиа представио је јединствени пројекат пловила - вајара на јавном тргу и вртовима Худсон Jардс у Њујорку. Невероватна структура резултат је сарадње Thornton Tomasetti и архитектонске фирме Heatherwick Studio. Дизајн пројекта је његова конструкција, а конструкција његова љуска. Већина делова конструкције изграђена је у контролисаном окружењу у фабрици, јер не постоји начин да се изгради око активне железничке станице. Босиа је поделио да су појединачни модули, звани "његове членке", префабриковани и накнадно монтирани кроз посебне рампе. Модули који чине дизајн пројекта Vessel састављени су као загонетка на обали Јадрана, одакле се превозе теретним бродовима до реке Худсон.

"Архитектура је дизајнирана да служи људима, а фасада је особа с којом им се представљамо и најважније средство", рекао је Арх. Ангел Захариев из Студио А&А Архитекти. Према њему, разноликост људи и живих организама умножава се у изгледу градова и њихове архитектуре. Арх. Захариев је представио занимљиву фасаду зграде 15 Business Park Sofia, симбиозу дизајна и архитектуре у пројекту. Фасада пројекта у потпуности се уклапа у окружење и боју, са чврстим алуминијумским плочама супротним природним материјалима који се користе у зградама иза.

Стиван Кенеди, придружени партнер GRIMSHAW ARCHITECTS представио је различите иновативне технике дизајна и решења за реализацију архитектонских локалитета у складу са њиховим окружењем. Један такав пројекат је Оман ботанички врт, који се гради у подножју Омана Ал Хајар и оно на чему је Стиван  Кенеди радио посљедњих 7 година. Сврха пројекта је очување биолошке разноликости Омана, највеће колекције биљака у арапском свету и приказивање будућим генерацијама. Тим Стивена Кенеди је мултидисциплинаран и мора да се бави аутентичним окружењем и стаништима које окружују терен - са једне стране је стеновита грозд, а са друге је пустиња. Дизајн Ботаничке баште трајао је 15 месеци, а дизајн главне грађевинске шкољке 4 месеца. Укључено је пасивно и активно засјењење, као и контрола ултраљубичастог светла, хлађење и наводњавање биљака. Концепт пројектне љуске усмерен је на то да има веома добар заштитни слој за заштиту пејзажа од топлоте и сунца.

Инжењер Владимир Маринов из студија Define Engineers поделио је публици структуре и фасадна решења пројеката на којима је радио, као што су CoalDropsYard, Зграда Фамилиjа, нови стадион CampNouв у Барселони и SkyFort Софиjа. Такође је представио иновативни софтвер који би у потпуности променио однос клијент-архитекта и дигитализовао га. Свако ће моћи директно да конфигурише параметре пројекта становања из снова на веб локацији и моћи ће да израчуна било какву промену у „кући“. Једном када је пројекат завршен - по врсти и величини, клијент га једним тим кликом шаље тиму од 3 архитекте. Према Владимиру Маринову, ово је будућност дизајна, што ће многе инжењерске стручњаке учинити сувишним, али задовољити крајњег купца.

Партнери манифестације били су Elval Colour, Ursa, Sherwin-Williams, Şişecam Flat Glass, Nemetsche kBulgaria, као и CTBU.

Више информација о предавачима и њиховим пројектима можете наћи овде: www.facadeconference.com

POGLEDAJTE SVE VESTI

Other News

1.6.2020

5 ПИТАЊА ЕТЕМ-а - АНГЕЛ ЗАХАРИЕВ, A&A ARCHITECTS

Лично се надам, не желим да пророкујем, него да изразим наду, да ће за 50 година архитектура бити веома разнолика и да ћемо потпуно превазићи модернизам
Read more
7.4.2020

5 ПИТАЊА ЕТЕМ-а - МИРОН МУТИЈАБА, ZAHA HADID ARCHITECTS

Моја инспирација је одговор на изазове око пројекта.
Read more
2.4.2020

НЕПОНОВЉИВА ИЗЛОЖБА „АТИНСКЕ ШКОЛЕ“ ОКУПЉА НА ЈЕДНОМ МЕСТУ АКАДЕМСКЕ ПРОСТОРЕ ИЗ РАЗЛИЧИТИХ ЕПОХА

Изложба је подржана од стране ЕТЕМ-а и остаје отоврена до 17. маја 2020. године у музеју „Бенаки“ у Атини
Read more
21.11.2019

ЕТХЕМ УКЉУЧУЈЕ HYLINE СИСТЕМЕ У СВОЈ ПОРТФОЛИO

Компанија ће бити ексклузивни представник бренда за југоисточну Европу
Read more