ETEM Logo
ETEM Logo
Zatvori
12.9.2019

ПРЕДСТОЈИ ПЕТА МЕЂУНАРОДНА ЕТЕМ КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМУ ФАСАДНОГ ИНЖИЊЕРИНГА

PROČITAJTE VIŠE

Дана 16. новембра ове године ЕТЕМ ће поново окупити светска позната имена у сфери архитектуре на Међународној конференцији о фасадном инжењерингу. Сваке друге године, овај догађај се претвара у професионалну платформу,на којој се презентују најновије иновације и трендове у фасадном инжењерингу, најновије идеје и концепти у области архитектуре и одрживог урбаног развоја, као и најновије грађевинске технологије.

Предстојеће пето издање ће се одржати уз подршку Америчког Саветаза високе зградеиГрадско станиште (CTBUH),чији је члан ЕТЕМ. Главни фокус конференције биће пројектовање, изградња и коришћење високих зграда у урбаној средини, као и најновији трендови и решења у фасадном инжењерингу небодера. У фокусу форума биће дигитализација у архитектури, аутоматизација различитих процеса и најновија технолошка решења за заштиту од сунца.

Пета међународна конференција обећава динамичан програм са инспиративним презентацијама водећих стручњака из области архитектуре и фасадног инжењеринга. Ове године, поново ће узети учешће светски познати стручњаци из сфере различитих  индустрија, који ће пружити нове увиде у најновијим трендовима и иновацијама у дизајну.

Међу лекторима, који су потврдили своје учешће, издваја се име Мирона Мутијабе, главног пројектантау Zaha Hadid Architects. Он ће представити иновативне архитектонске пројекте и коришћење нових прорачунских техника у пројектирању и рационализацији сложених фасада. Мирон Мутијаба учествује у реализацији великих пројеката као што су небодери Signature Towers, који се уздижу у заливу Дубаија и легендарна зграда Jockey Club Innovation Tower, која је постала нова покретачка снага у развоју Хонг Конга, као центар за развојну делатност и дизајну Азији. Мирон Мутијаба је део тима, који је пројектовао Morpheus Hotel са 5 звездица у Макау. Morpheus је прва на свету високоградња са егзоскелетом у слободном облику, која покрива преко 12.000 м2фасаде. Он је одговоран за прорачун компоненти фасаде хотела Morpheus, укључујући целокупно  пројектирање и рационализацију алуминијумске облоге.

Стивен Кенеди, који је придружени партнер у Архитектонском бироу Grimshaw, представиће разне иновативне пројектантске технике и решења у реализацији архитектонских објеката у складу са природним околишом. Тренутно Стивен Кенеди ради на динамичном међународном портфељу пројеката, који имају у циљу заштиту и промовирање еколошког, природног и културног наслеђа. Један такав пројекат је Oman Botanic Garden (Ботаничка башта Омана), којије у процедури изградње у подножју планине Ал-Хаџар. У Ботаничкој башти комбиноваће се узгој, истраживање и очување богате локалне флоре Омана, путем разноврстних активности за очувања биљака, еколошке едукације и вртларства. Стивен Кенеди је и директор Scale Rule – колектива архитеката и инжењера, који промовише културну разноликости усмерава јавну посвећеност ка изградњи одрживог урбаног окружења.

Своје учешће на конференцији потврдио је и Пабло Заморано, руководилац одељења „Geometry&Computationaldesignу Heatherwick Studio, који има велико искуство у примени нових технологија и техника, као и у извођењу изазовних геометрија. Пабло Заморано је заменик руководиоца пројекта Coal Drops Yard, амблематични пројекат - градска четврт намењена малопродајии јавни простор у Кингс Кросу у Лондону. Током 2014. године, студију је поверен посао за генерално преиспитивање ове градске четврти и изазов, да се изврши трансформација застарелих зграда и дугих угаоних објеката у оживљено место, намењено малопродаји и месту за састанке. Пабло Заморано је ангажован на развоју геометрије пројекта,као и у координацији производње свих сложених компоненти.

Део програма конференције биће и Георги Петров, који је придружени директор, сграђевински инжењер у SOM (Skidmore, Owings&MerrillLLP).Он има велико изкуство у различитим изазовним типологијама и пројектима, укључујући корпоративне и трговинске канцеларије, саобраћајне зграде и зграде културе, као и специјалне стаклене и челичне конструкције. Георги Петров ради на структуралном дизајну Националног музеја војске Седињених Држава (Форт Белвар, Вирџинија) - сложени комплекс, који се састоји од музеја, центра за одржавање, паркинга, изложбених сала, церемонијалних простора и сала за састанке, смештених на 85 акри земље.

На Форуму ће узету учешће са својом презентацијом и Николаус Сундхолм,водеђи инжењер гигантаThorntonTomasetti. Тренутно, стручни тим Thornton Tomasetti-ја ради на конструкцијском дизајну куле Jeddah Tower,која ће 2020. године постати највиша зграда на свету и прва грађевина која досеже висину од 1 километар.

Из ЕТЕМ-а обећавају динамичан програм и иновативне идеје, које ће пружити  надахнуће публици.

Можете пратити актуалну информацију о догађају и о лекторима, који ће учествовати у форуму - facadeconference.com

POGLEDAJTE SVE VESTI

Other News

1.6.2020

5 ПИТАЊА ЕТЕМ-а - АНГЕЛ ЗАХАРИЕВ, A&A ARCHITECTS

Лично се надам, не желим да пророкујем, него да изразим наду, да ће за 50 година архитектура бити веома разнолика и да ћемо потпуно превазићи модернизам
Read more
7.4.2020

5 ПИТАЊА ЕТЕМ-а - МИРОН МУТИЈАБА, ZAHA HADID ARCHITECTS

Моја инспирација је одговор на изазове око пројекта.
Read more
2.4.2020

НЕПОНОВЉИВА ИЗЛОЖБА „АТИНСКЕ ШКОЛЕ“ ОКУПЉА НА ЈЕДНОМ МЕСТУ АКАДЕМСКЕ ПРОСТОРЕ ИЗ РАЗЛИЧИТИХ ЕПОХА

Изложба је подржана од стране ЕТЕМ-а и остаје отоврена до 17. маја 2020. године у музеју „Бенаки“ у Атини
Read more
28.11.2019

ПЕТА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ФАСАДА ЕТЕМ-А ОКУПЉА СВЕТСКА ИМЕНА ИЗ АРХИТЕКТУРЕ

Архитекта Мирон Мутиjаба представио је прву зграду егзоскелета у слободном облику на свету
Read more